Processed with VSCO with c8 preset

Babeczki z czekoladą i pomarańczą

Babeczki z czekoladą i pomarańczą to, z jednej strony bardzo popularne połączenie ale z drugiej, nie każdy decyduje się na ten mix smaków. Majorka słynie z pomarańczowego miasta jakim jest Sóller. Według mnie jest to jeden z obowiązkowych punktów na planie zwiedzania Majorki. Nie bez powodu niektórzy nazywają Majorkę imperium morza, gór i pomarańczy. Tutejsze owoce są baardzo soczyste i słodkie, a najlepiej smakują zerwane prosto z pomarańczowego drzewka!

Czego potrzebujemy:

– 150g masła
– 2 jajka
– 1 pomarańcza
– 300g mąki pszennej
– 2łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
– 170 g cukru
– 4 ml aromatu waniliowego
– 150 g czekolady mlecznej
– 170 ml mleka

Do dzieła!

Piekarnik nagrzewam do 180 – 185 stopni. Masło roztapiam w rondelku, odstawiam na chwilkę aby troszeczkę ostygło. W tym czasie mogę odmierzyć sobie pozostałe składniki.

Czekoladę siekam na małe kawałki. Pomarańcze obieram i kroję na małe kawałeczki. Dzielę całą pomarańcze na 4 części i każdą z tych części jeszcze na 3 mniejsze.

Łączę wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. W osobnej misce mieszam jajka, mleko, masło i aromat waniliowy. Po połączeniu wszystkich płynnych składników dodaję je do tych suchych . Mieszam wszystko delikatnie szpatułką do powstania jednolitej masy bez grudek.

Jeśli chodzi o kawałki czekolady i pomarańczy możemy je dodać na tym etapie aczkolwiek ja aby wymierzyć sobie mniej więcej tą samą porcję, dodaję je bezpośrednio do foremek. Wykładam papilotki do gumowej formy tak aby babeczki rosły jedynie do góry. Masę nakładam do rękawa cukierniczego (nie jest to konieczne, możecie nakładać czym jest Wam wygodnie, ja po prostu często go używam). Wypełniam samo dno papilotki i w tym momencie dodaję po kilka kawałków czekolady do każdej z nich i po 2 lub 3 kawałki pomarańczy. Dodaję pozostałą część masy tak aby pokryć dodatki ale żeby nie przesadzić z ilością ciasta. Foremka nie może być pełna.

Na koniec dodaję po jednym kawału pomarańczy do każdej z babeczek i posypuję resztkami czekolady. Piekę 25 min. 

Mam nadzieję, że ten przepis przekona każdego do takiego połączenia jak babeczki z czekoladą i pomarańczą!

Smacznego!

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Wyspiara

Najnowsze posty

Co spakować na Majorkę?

Co spakować na Majorkę? O czym musimy pamiętać aby nasz wyczekany, wakacyjny wyjazd był perfekcyjny? Dzisiaj pomogę Ci się spakować i przedstawię jedną z najpotrzebniejszych