chłodnik z ogorkiem i awokado

Chłodnik z awokado i ogórkiem

Na pewno znacie wiele przepisów na bazie awokado. Dziś zrobimy coś letniego, lekkiego i orzeźwiającego. Idealnego na coraz cieplejsze wieczory i popołudnia. Zabieramy się za chłodnik!

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ogórki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml chłodnej wody
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • garść orzechów
  • 1 główka rzodkiewki
  • garść liści pietruszki
  • 1 łyżeczka słoneczniku

Zaczynamy:

Ogórki obieram i kroję w kostkę i wrzucam do miski. Awokado kroję wzdłuż i wydrążam łyżeczką środek, usuwam pestkę i dodaję do pokrojonego ogórka. Dodaję jogurt i wodę. Wyciskam sok z cytryny i limonki. Dodaję miód. Solę i pieprzę do smaku. Wszystko razem miksuję do powstania gładkiej masy. Gotową zupę przelewam do miski przykrywa i odkładam do lodówki na 10/15 minut.

W między czasie zabieram się za dodatki. Pietruszkę i orzechy siekam, na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę obieram i kroję na drobniutką kostkę. Gdy zupa się schłodzi dodaje dodatki i posypuję nasionami słonecznika.

Tym oto prostym sposobem zrobiliśmy chłodnik z awokado i ogórkiem!

A Wy w jakiej postaci zupy lubicie? Dla mnie wszelkiego rodzaju kremu są świetnym rozwiązaniem na coś szybkiego i sycącego – w tym chłodnik!

Jeżeli spodobał Wam się ten przepis w zakładce FOOD znajdziecie więcej pomysłów, nie tylko na zupy ale również dania główne, przekąski i desery! Zapraszam również do polubienia mojej strony na FACEBOOKU, tam wlatują wszystkie nowości! Bądźcie na bieżąco!

Smacznego!

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Wyspiara

Najnowsze posty

Wybory prezydenckie 2020 za granicą!

Tegoroczne wybory prezydenckie odbędą się 28 czerwca. Jest to dzień, w którym każdy Polak powinien wypełnić swój obowiązek obywatelski i stanąć nad urną wyborczą. Według

Sobrasada z miodem i jajkiem sadzonym

Dzisiaj zawitamy do stu procentowo Majorkańskiej kuchni! Sobrasada została już opisana przeze mnie w TOP 5 – wyrobów mięsnych, jako najbardziej rozpoznawalny, tradycyjny produkt na