paella

Hiszpania na Twoim stole – PAELLA

Paella – królowa hiszpańskich potraw! Pochodząca z Walencji ma wiele wersji, kombinacji i interpretacji ale głównym składnikiem niezmiennie powinien być ryż! Przygotowuje się ją w specyficznej, metalowej patelni, z dwoma uchwytami, wprost, z której powinniśmy ją spożywać. Paelle możemy sporządzić z czym tylko mamy ochotę! Drób, wieprzowina, warzywa czy owoce morza. Jest wiele interpretacji tego hiszpańskiego przysmaku. Moja paella zostanie dziś podana z owocami morza! Czyli moim zdaniem w najbardziej klasycznej wersji.

Lista zakupów:

  • szklanka ryżu
  • mieszanka mrożonych owoców morza
  • cebula 
  • 3, 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • czerwona papryka
  • łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 10 muli  w muszlach, 10 krewetek z pancerzami 
  • 1/2 litra bulionu szafranowego

Zaczynajmy!

Zacznijmy od bulionu szafranowego. To właśnie szafran nadaje tego specyficznego, charakterystycznego dla paelli koloru i smaku. Potrzebujemy: 1/2 cebuli, garść obranej pietruszki, marchew, liść kapusty, 1 łyżka oliwy, sosu sojowego, sosu rybnego, szczypta szafranu, pieprze i sól. Wszystkie składniki gotujemy w jednym czasie około 30min. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ponownego użycia.

Mieszankę owoców morza rozmrażamy. Mule czyścimy, o tym jak prawidłowo czyścimy muszle więcej pisałam tutaj: https://wyspiara.pl/mule-w-bialym-winie/. Pomidory musimy sparzyć i obrać. Następnie wraz z papryką i cebulą pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu dodajemy posiekane paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minuty i dodajemy groszek, pomidory i smażymy jeszcze około 2 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko przyprawiamy papryką wędzona, słodką, solą i pieprzem. Gotujemy do redukcji sosu o połowę.  Wsypujemy ryż, podsmażamy przez około minutę, a następnie dodajemy wcześniej przygotowany bulion i gotujemy bez mieszania około 10 minut. Dodajemy rozmrożone owoce morza delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników i na całość wykładamy muszle i duże krewetki w pancerzu. Przykrywamy szczelnie i gotujemy około 8/10 minut wciąż na średnim ogniu. Po upływie tego czasu odkrywamy danie i gotujemy jeszcze dodatkowe 5 minut już nie mieszając. Paella musi mieć delikatnie przypieczony spód.

Gotowe!

Paella jest powszechnie uznawana za dość ciężkie danie więc lepiej sprawdzi się na obiad niż kolacje ale może być też naszym popisowym daniem podczas imprezy!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis i liczysz na więcej zapraszam do zakładki FOOD, gdzie znajdziesz więcej nieoczywistych rozwiązań. No i koniecznie polub mnie na FACEBOKU i na INSTAGRAMIE  gdzie jestem bardzo aktywna i dzielę się moją hiszpańska rzeczywistością.  Bądź na bieżąco!

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Wyspiara

Najnowsze posty

Pogoda na Majorce – latem i zimą

Jedno z moich znienawidzonych pytań! Jaka jest pogoda na Majorce? Nigdy nie sądziłam, że to będzie jedno z najczęściej zadawanych pytań na moim instagramie. A