Krewetki po hiszpańsku, to chyba najprostsze danie na świecie! Możecie użyć mrożonych jak i świeżych owoców morza. Krewetki super sprawdzą się jako przystawka lub jako dodatek do innych dań.
Lista zakupów:
- 500 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- garść natki z pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1/3 szklanki wina białego wytrawnego
- łyżeczka ostrej papryki lub chilli

Zaczynajmy:
Jeżeli krewetki są mrożone musimy je odpowiednio wcześniej odmrozić. Siekamy natkę z pietruszki, obieramy i kroimy czosnek na małą kosteczkę. Podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Gdy naczynie jest rozgrzane, dodajemy posiekany czosnek. Po około minucie dodajemy wcześniej osuszone krewetki. Smażymy około minuty i dodajemy białe wino. Smażymy na średnim ogniu przez 3/4 minuty, obracając je w między czasie. Ściągamy je z ognia i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy podawać w naczyniu, w którym były przygotowywane lub przekładamy do innego półmiska. Krewetki po hiszpańsku tradycyjnie podaje się w glinianym naczyniu.
Gotowe!
Krewetki po hiszpańsku najczęściej serwowane są jako tapas wraz ze świeżą bagietką!
Jeśli podoba Ci się ten przepis zapraszam do zakładki FOOD, tam znajdziesz więcej rozwiązań dla ryb i owoców morza! Zaobserwuj mnie również na moich kanałach w mediach społecznościowych! Na FACEBOOKU i na INSTAGRAMIE jestem bardzo aktywna!