Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z krewetkami. Idealna na letnie, ciepłe popołudnia, których pozostało nam jeszcze kilka tygodni. Przepisy na owoce morza nie muszą być ciężkie, długie i skomplikowane. Tę sałatkę skompletujesz w dosłownie 10 minut! Czasem nie mamy dostępu do świeżych owoców morza, a w tym przepisie śmiało możesz wykorzystać te mrożone.
Lista zakupów:
- mrożone krewetki
- sałata lodowa
- pomidorki cherry
- awokado
- mozzarella
- cebula
- czosnek
- bagietka
- wino białe
- sok z cytryny
- masło do smażenia

Do dzieła!
Zacznijmy od tego, że krewetki powinny być odmrożone. Możemy zostawić je dzień wcześniej na noc w lodówce lub zostawić na godzinkę w letniej wodzie przed przygotowaniem. Ja przygotowuję tę sałatkę warstwowo. Zaczynam od umycia i posiekania sałaty. Następnie myję i kroję garść pomidorków. Mozzarellę odsączam i kroję w kostkę. Dodaję do pozostałych składników. Awokado kroję na pół. Każdą z połówek obieram ze skórki, a pestkę wyrzucam. Kroję obie części na małą kostkę i wsypuję do miski. Teraz czas na krewetki. Pół cebuli i ząbek czosnku obieram i siekam w drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Dodaję cebulę i czosnek. Po około minucie dodaję krewetki. Smażę około 2 minut, dodaję trzy łyżki wina i dwie soku z cytryny. Smażę jeszcze minutę. Gdy krewetki będą gotowe dodaję je do pozostałych dodatków. Przyprawiam szczyptą soli i pieprzu, a następnie skrapiam jeszcze delikatnie sokiem z cytryny.
Gotowe!
Podajemy ze świeżą bagietką. Do tego lampka białego wina i jesteśmy w niebie!
Smacznego!
Letnia sałatka z krewetkami jest idealna na wieczór z przyjaciółmi lub na lekką kolację.
Jeśli podobał Ci się ten przepis i liczysz na więcej zapraszam do zakładki FOOD tam znajdziesz więcej pomysłów nie tylko na słodkości ale również na przystawki i dania główne! No i koniecznie polub mnie na FACEBOOKU i na INSTAGRAMIE! Jestem aktywna na portalach społecznościowych więc na pewno będziesz ze wszystkim na bieżąco!