mule

Mule w białym winie

Mule w białym winie – moim zdaniem najlepsze danie, na pierwszy raz, dla osób, które chcą zabrać się za owoce morza. Przygotowanie jest błyskawiczne, no może poza kwestią czyszczenia ale samo gotowanie to dosłownie klika minut. Finalnie mule wyglądają świetnie i jeszcze lepiej smakują i odpowiadając na większość pytań – dobrze przyrządzone, nie, nie są gumowate.

Lista zakupów:

  • – 1 kg muli
  • – 1 mała / średnia cebula (ja używam czerwonej)
  • – 3 ząbki czosnku
  • – pół pęczka natki z pietruszki
  • – 300 ml białego półwytrawnego wina
  • – 2 łyżki masła
  • – pieczywo
  • – sól, pieprz

Do dzieła!

Mule muszę dokładnie wyczyścić i przejrzeć. Część może być po prostu nieświeża lub martwa. Przesypuję mule do garnka z zimna woda, tam każdą po kolei przeglądam, myję pod bieżącą wodą i zeskrobuję zanieczyszczenia ze skorupek. Obrywam wystające elementy. Każda mula powinna być zamknięta – jeśli jest otwarta, możemy w nią popukać lub stuknąć o blat – powinna się zamknąć. Wszystkie otwarte mule jak i te z pękniętymi skorupkami musimy wyrzucić. Tak przygotowane odstawiam na bok. Cebulkę, czosnek i pietruszkę kroję drobno. Masło rozgrzewam w jak najszerszym garnku. Wrzucam cebulkę, sole i pieprze do smaku. Po chwili dodaje czosnek i część pietruszki (pozostałą część dodaje do gotowego dania). Gdy cebulka się zeszkli dodaje wino i pozwalam gotować się na dużym ogniu około 1 minutę. Dodaję mule. Powinny otworzyć się zaraz na początku gotowania w pierwszych 30 sekundach ale niektóre potrzebują więcej czasu. Polecam gotować maksymalnie do 2 minut, potrząsając nimi co 30 sekund. Po upływie tego czasu, odstawiam garnek na bok na około 3 minuty. Otwieram garnek posypuję resztą pietruszki i podaję na stół. Jeśli trafi nam się wciąż zamknięta mula niestety musimy się jej pozbyć, może być również nieświeża, a tutaj bardzo łatwo o zatrucie. Ja podaje je ze świeżym pieczywem!

Mule w białym winie czyli inaczej mule po marynarsku błyskawiczne, pyszne i eleganckie!
Smacznego!

Jeśli podoba Ci się ten przepis zapraszam po więcej! W zakładce FOOD znajdziesz prawdziwe imperium ryb, owoców morza, warzyw i nie tylko! Koniecznie polub mój profil na FACEBOOKU i na INSTAGRAMIE, tam jestem aktywna i dzielę się wszystkimi nowościami i nie tylko! 

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Wyspiara

Najnowsze posty

Wybory prezydenckie 2020 za granicą!

Tegoroczne wybory prezydenckie odbędą się 28 czerwca. Jest to dzień, w którym każdy Polak powinien wypełnić swój obowiązek obywatelski i stanąć nad urną wyborczą. Według

Sobrasada z miodem i jajkiem sadzonym

Dzisiaj zawitamy do stu procentowo Majorkańskiej kuchni! Sobrasada została już opisana przeze mnie w TOP 5 – wyrobów mięsnych, jako najbardziej rozpoznawalny, tradycyjny produkt na