chleb z pomarańczy

Pomarańczowe ciasto – słodki chlebek

W tej chwili chciałabym zabrać Was w aromatyczną podróż po Hiszpańskiej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że Majorka słynie z drzew pomarańczy, które możemy spotkać dosłownie wszędzie! Gaje pomarańczy to jedna z wizytówek wyspy. Urocze cytrusowe drzewka nie tylko wyglądają ale też pachną obłędnie. Gdy tylko poczujesz woń pomarańczy jesteś w stanie wyobrazić sobie ten mięsisty i soczysty owoc! Dlaczego więc nie przenieść tego zapachu do naszych kuchni? Ciasto pomarańczowe zabierze nas właśnie w taką podróż!

Lista zakupów:

  • 4 średnie pomarańcze
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru (najlepiej cukier do wypieków)
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • starta skórka z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)

Zaczynajmy!

Najpierw myję owoce. Dokładnie wyparzam i czyszczę pomarańcze. Ścieram skórkę z dwóch pomarańczy do osobnego naczynia. Następnie wyciskam sok z owoców do szklanki. Moje pomarańcze były dość małe dlatego zużyłam 4 sztuki. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Do miski dodaję jogurt i cukier. Mieszając, cienkim strumykiem dodaję oliwę. Kolejnym krokiem są jajka. Wbijam jedno po drugim, cały czas mieszając. Przyszedł czas na sok i skórkę z pomarańczy. Wlewam sok i wsypuję skórkę. Mieszam do dokładnego połączenia się składników. W osobnej misce łączę mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Dodaję wszystko do mokrych składników i mieszam delikatnie do powstania jednolitej, gładkiej masy. Keksówkę od środka smaruję masłem i wlewam ciasto. Piekę 60 min. Gdy ciasto jest gotowe musimy zostawić do ostygnięcia przez około 2, 3 godziny lub jeśli robimy wieczorem na całą noc. 

Gotowe!

Ciasto pomarańczowe kocha dodatki! Będzie smakować obłędnie z polewą z białej czekolady, lukru czy posypane cukrem pudrem. Jest idealne jako dodatek do porannej i popołudniowej kawy! Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO!

Jeśli podobał Ci się ten przepis i liczysz na więcej zapraszam do zakładki FOOD tam znajdziesz więcej pomysłów nie tylko na słodkości ale również na przystawki i dania główne! No i koniecznie polub mnie na FACEBOOKU i na INSTAGRAMIE! Jestem aktywna na portalach społecznościowych więc na pewno będziesz ze wszystkim na bieżąco!

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Wyspiara

Najnowsze posty

Wybory prezydenckie 2020 za granicą!

Tegoroczne wybory prezydenckie odbędą się 28 czerwca. Jest to dzień, w którym każdy Polak powinien wypełnić swój obowiązek obywatelski i stanąć nad urną wyborczą. Według

Sobrasada z miodem i jajkiem sadzonym

Dzisiaj zawitamy do stu procentowo Majorkańskiej kuchni! Sobrasada została już opisana przeze mnie w TOP 5 – wyrobów mięsnych, jako najbardziej rozpoznawalny, tradycyjny produkt na