sobrasada z jajkiem

Sobrasada z miodem i jajkiem sadzonym

Dzisiaj zawitamy do stu procentowo Majorkańskiej kuchni! Sobrasada została już opisana przeze mnie w TOP 5 – wyrobów mięsnych, jako najbardziej rozpoznawalny, tradycyjny produkt na Majorce. Teraz natomiast zajmiemy się sposobem jej przygotowania! Sobrasada jest bardzo uniwersalna, pomimo swojego unikalnego smaku, starsze, majorkańskie panie domu dodają ją do wielu zwyczajnych dań! Można ją podsmażyć, podgotować, dodawać do zup i sałatek, a nawet sosów. Moim zdaniem jej siła tkwi w prostocie. Pomimo, że sobrasada bardzo mi smakuje, w sumie pod każdą postacią, to jednak też przepis jest moim ulubionym. Szybki, smaczny i przede wszystkim oddający ten głęboki Majorkański klimat. 

Lista zakupów:

  • sobrasada
  • chleb
  • miód
  • jajka
  • pieprz, sól

Zaczynamy!

Chlebek kroimy lub już wykrojone kromki wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około 3 minuty do delikatnego wypieczenia się pieczywa. W tym czasie możemy wbić jajko na patelnie i smażyć tylko do ścięcia się białka, z lejącym żółtkiem smakuje najlepiej. Pieprzymy i solimy jajko do smaku. Gdy chlebek będzie gotowy smarujemy go cienką warstwą sobrasady, a następnie dokładamy płaską łyżeczkę miodu. Na każdą kromkę wykładamy po jednym jajku sadzonym i gotowe! 

Smacznego!

Sobrasada dostępna jest w wielu Majorkańskich restauracjach. Jeśli zatrzymacie się w apartamencie z dostępem do kuchni warto jednak przygotować ją właśnie w ten sposób dla samego siebie, uwierzcie mi będzie pysznie i lokalnie!

Jeśli podoba Ci się ten przepis zapraszam po więcej inspiracji do zakładki FOOD! Koniecznie obserwuj moje profile na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE! Tam na bieżąco dzielę się wszystkimi nowościami!

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Wyspiara

Najnowsze posty

Wybory prezydenckie 2020 za granicą!

Tegoroczne wybory prezydenckie odbędą się 28 czerwca. Jest to dzień, w którym każdy Polak powinien wypełnić swój obowiązek obywatelski i stanąć nad urną wyborczą. Według

Sobrasada z miodem i jajkiem sadzonym

Dzisiaj zawitamy do stu procentowo Majorkańskiej kuchni! Sobrasada została już opisana przeze mnie w TOP 5 – wyrobów mięsnych, jako najbardziej rozpoznawalny, tradycyjny produkt na