mięsa

TOP 5 – wyroby mięsne, których musisz spróbować na Majorce

Zawsze gdy wybieram się w jakąkolwiek podróż chce poznać nowe miejsce i nową kulturę, maksymalnie, jak tylko się da. Staram się zajrzeć w najciaśniejszą uliczkę i spróbować najdziwniej wyglądającej przekąski. W nowym miejscu, lokalne przysmaki zawsze smakują obłędnie. Obcy język, klimat jaki tworzą ludzie, poczucie beztroski, jakie towarzyszy nam podczas wakacji sprawiają, że wszystkie nasze zmysły pracują dwa razy wydajniej. Dziś chciałabym przedstawić Ci moim zdaniem, najlepsze zestawienie czyli TOP 5 – wyroby mięsne, których musisz spróbować będąc na Majorce! Dlaczego wyroby mięsne? A to dlatego, że kuchnia Hiszpańska jak i Majorkańska ma w swoich zasobach przepyszne szynki, kiełbasy czy potrawki, których nie możesz pominąć będąc na wyspie! Aby poznać to miejsce w 100% musisz poznać każdą jej stronę, każdy jej smak, poczuć smaki dzieciństwa wielu Hiszpanów! Gwarantuję, że większości z nich nie zapomnisz do końca życia!

Wyroby mięsne na Majorce - miejsce 5

Jamón serrano – rodzaj surowej szynki. Charakterystyczne dla niej jest to, że wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych z kością lub z łopatki wieprzowej. Zapewne w wielu miejscach, takich jak sklepy czy restauracje, będziesz miał okazje zobaczyć wyeksponowane, nadkrojone udźce. To właśnie z nich wykrajane są cienkie plastry szynki, serwowane na zimno, bezpośrednio po odcięciu mięsa. Cechuje ją specyficzny, kruchy i delikatny ale zarazem intensywny smak. Musisz przekonać się sam! Nie jest to tradycyjny Majorkański wyrób ale uznałam, że warto polecić tę szynkę ze względu na jej charakterystyczny, trudny do opisania smak! 

Ciekawostką jest, że w Hiszpanii istnieje zawód krajacza szynki! Ma on za zadanie wykrojenia idealnie cienkiego plastra mięsa. Nie ma nic gorszego dla smakoszy jamón serrano niż gruby, źle wykrojony plaster szynki! 

Wyroby mięsne na Majorce - miejsce 4

Butifarrón negro –  tradycyjna kiełbasa pochodząca z wysp Balearskich. Wytworzona jest głównie z podrobów wieprzowych. Ma ona kolor czarny, ponieważ tak jak nasza polska kaszanka, barwiona jest krwią wieprzową. Doprawiana za to jest głównie koprem włoskim. Kiełbasa po wypełnieniu jest ponownie gotowana, dzięki czemu jest od razu gotowa do spożycia. Zdaję sobie sprawę, że sam opis nie brzmi zachęcająco ale do odważnych świat należy! Jest ona idealna dla miłośników podrobów jak i tych klasycznych mięsożerców.

Wyroby mięsne na Majorce - miejsce 3

Butifarrón blanco – jest to biała wersja kiełbasy butifarrón negro dla tych mniej odważnych. Ta kiełbasa nie zawiera przede wszystkim krwi, co może dać jej przewagę nad jej czarną wersją. Doprawiona jest cynamonem i gałką muszkatołową. Uważam, że jest warta spróbowania, ponieważ zdecydowanie różni się od naszej polskiej białej kiełbasy. Smak choć ciężki do opisania to jest jednak bardziej charakterystyczny, aromatyczny, a kiełbasa sama w sobie bardziej mięsista. 

Wyroby mięsne na Majorce - miejsce 2

Camallot – no i zbliżamy się do miejsca pierwszego! Camallot to jeden z bardziej charakterystycznych Balearskich wyrobów mięsnych! Powstaje on z chudego mięsa i tłuszczu wieprzowego. Środek jest bardzo nieregularny. Przyprawy jakie znajdziemy w środku to czarny pieprz, papryka, anyż i sól. Całość owinięta jest w wieprzową skórę, która następnie zszywana jest ręcznie i suszona od 2 do 8 miesięcy, w zależności od wielkości wyrobu! Ta kiełbasa wzbudziła we mnie najwięcej wątpliwości aczkolwiek ten niepowtarzalny smak i forma, zmotywowała mnie to umieszczenia jej na miejscu drugim!

Wyroby mięsne na Majorce - miejsce 1

Sobrasada – jest to rodzaj wolno dojrzewającej, peklowanej kiełbasy, zawierającej starannie wyselekcjonowane mięso wieprzowe. Doprawione jest papryką, solą i pieprzem przez staje się delikatnie pikantna. Według tradycyjnych przepisów można ją jeść na kilka sposobów. Możemy opiekać, smarować nią chleb lub gotować z dodatkiem miodu! Sobrasada jest chroniona pieczęcią z oznaczeniem geograficznym. Jest to tradycyjny produkt produkowany na Balearach, szczególnie na Majorce! Więc okrzyknięcie jej regionalnym produktem ma też swoją moc prawną! Każdy region opracował swoje proporcje i technikę przygotowywania tego wyrobu. Istnieje natomiast jeden charakterystyczny przepis przygotowywany jedynie na Majorce. Sama produkcja kiełbasy składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest wytworzenie mielonego mięsa wieprzowego, doprawienie i wymieszanie wszystkich składników. W drugim etapie dojrzewa i wysycha.

 W moim zestawieniu TOP 5 – mięsne wyroby na Majorce nie mogło zabraknąć sobrasady, ponieważ jest to absolutny klasyk tego miejsca. Jeśli zapytasz pierwszego napotkanego na ulicy lokalnego mieszkańca, o najsłynniejszy, lokalny produkt są bardzo duże szanse, że odpowiedzią będzie właśnie SOBRASADA.

Koniecznie daj znać jeśli uda Ci się spróbować choć jednego z wymienionych wyżej produktów. Jestem ciekawa Twojej opinii! Może któryś ze smaków zainspiruje Cię do wprowadzenia go do swojej kuchni? Jeśli masz jakiekolwiek pytania zapraszam na mój FACEBOOK lub INSTAGRAM tam jestem bardzo aktywna. Odpowiem i rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości! Tam też publikuje więcej treści związanych z Majorką więc zachęcam do polubienia i obserwowania moich profili! Jeśli jesteś ciekawy pozostałych moich artykułów zapraszam do zakładki TRAVEL, tam znajdziesz kilka hiszpańskich ciekawostek!

Enjoy!

Udostępnij post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Wyspiara

Najnowsze posty